Ehető vakcina előállítása transzgénikus árpában
Az ehető vakcinák olyan transzgénikus növények amik egy vagy több vakcina antigént termelnek valamilyen ehető növényi szervben. Elfogyasztva egy ilyen növényt, a sejtek a vékonybélben bomlanak le, az antigén pedig szabadon felvehetővé válik az emésztőrendszer immunológiai védelméért is felelős mukózális immunrendszer sejtes elemei számára. Csoportunk célja szalmonella baktérium elleni ehető vakcina termelés transzgénikus árpa szemtermésben.
A teljes növényben történő fehérje termelés előnye, hogy pusztán vízre, ásványi anyagokra és napfényre van szükség hozzá. Az ehető vakcinák esetében nincs szükség az antigén tisztítására, a védőoltás steril preparálására és injekcióval történő beadására ezért sokkal költséghatékonyabbak és környezetbarátabbak mint a bakteriális vagy állati sejttenyészetben előállított, majd kitisztított injektált védőoltások. Az árpa szemtermésekben megtermelt vakcina antigén hosszú távon, szobahőmérsékleten tárolva megőrzi biológiai aktivitását, ami tovább csökkenti a vakcina költségeit.
Célunk megvalósításához létrehoztunk egy génkonstrukciót ami egy fúziós fehérjét kódol, melynek elemei:
- az antigén a Salmonella Enteritidis ostorának egyik fehérjéje,
- egy adjuváns hatású fehérje (a kolera toxinjának nem mérgező alegysége), ami egyrészt képes fokozni az antigén ellen kialakuló immunválaszt, másrészt képes specifikusan kötődni az immunvédelemben szerepet játszó sejtekhez.