Az ehető vakcinák olyan transzgénikus növények amik egy vagy több vakcina antigént termelnek valamilyen ehető növényi szervben. Elfogyasztva egy ilyen növényt, a sejtek a vékonybélben bomlanak le, az antigén pedig szabadon felvehetővé válik az emésztőrendszer immunológiai védelméért is felelős mukózális immunrendszer sejtes elemei számára. Csoportunk célja szalmonella baktérium elleni ehető vakcina termelés transzgénikus árpa szemtermésben. Tovább...
A búzaliszt sütőipari tulajdonságait nagymértékben befolyásolja a búza prolamin fehérjetartalma és összetétele. Kutatásunk során a glutenin alegységfehérjék rizstészta reológiai tulajdonságaira gyakorolt hatását vizsgáltuk in vivo és in vitro módszerekkel. In vitro módszer esetén normál rizslisztbe kívűlről juttatunk be HMW-glutenin jellegű tisztított fehérjéket, míg az in vivo módszernél különböző glutenin fehérjéket expresszáló transzgenikus rizsvonalak segítségével tudjuk nyomonkövetni a rizsliszt dagasztási paramétereiben bekövetkező változásokat. Tovább...
A búza nemesítés egyik célja egy olyan a tartalékfehérje profil kialakítása, mely lisztből készített termékek megfelelnek a fogyasztói igényeknek. A tartalékfehérjék expressziója nem csupán a genetikai háttértől, de a környezeti hatásoktól is függ, melyek molekuláris hátteréről gabonafélék esetében nem sokat tudunk. A martonvásári Mezőgazdasági Intézet korábbi in silico vizsgálatai bizonyították, hogy egyes tartalékfehérjék expressziós profilja kapcsolatba hozható a promóter régió szekvenciájában mutatkozó eltérésekkel. Tovább...