• Magyar (HU)
  • English (UK)
  • Kezdőlap
  • Kutatás
  • Hallgatóknak
    • Oktatott tárgyak
    • Témakiírások
  • Munkatársak
    • Jelenlegi tagok
    • Alumni
    • Vendég hallgatók
  • Publikációk
    • Cikkek
    • Konferenciák
    • Doktori dolgozatok
    • BSc, MSc dolgozatok
    • Tudományos ismeretterjesztés
  • Együttműködések
  • Kapcsolat
  • Galéria
  • Növények Napja - ELTE - 2019

HMW-gluteninek vizsgálata rizs modellrendszerben

A búzaliszt sütőipari tulajdonságait nagymértékben befolyásolja a búza prolamin fehérjetartalma és összetétele. Kutatásunk során a glutenin alegységfehérjék rizstészta reológiai tulajdonságaira gyakorolt hatását vizsgáltuk in vivo és in vitro módszerekkel. In vitro módszer esetén normál rizslisztbe kívűlről juttatunk be HMW-glutenin jellegű tisztított fehérjéket, míg az in vivo módszernél különböző glutenin fehérjéket expresszáló transzgenikus rizsvonalak segítségével tudjuk nyomonkövetni a rizsliszt dagasztási paramétereiben bekövetkező változásokat.

A búza endospermiumban fajtától függő számban ugyan, de a glutenin fehérjék széles spektruma expresszálódik a szemtermés érése során, ezért egyes fehérjék sütőipari tulajdonságokat kialakító hatásai önmagukban így nehezen tanulmányozhatóak. Ennek megoldására kitűnő lehetőséget kínál a glutenin fehérjék rizs modell rendszerben történő vizsgálata, mivel a rizs tartalékfehérje összetétele a búzáétól jelentősen eltér, és kis mennyiségben tartalmaz prolamin típusú fehérjéket.

A vizsgált fehérjék polimerszerkezetre gyakorolt hatását SE-HPLC módszerrel, a sütőipari tulajdonságra gyakorolt hatását 4 g mikro-Valorigráfos mérésekkel és sütés próbákkal vizsgáljuk. Mivel a tisztított fehérjék és a transzgenikus rizslisztek csak korlátozott mennyiségben állíthatóak elő, ezért a mérésekhez különleges mikromódszereket alkalmazunk melyet a BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszékén végzünk.

A témával foglalkozó hallgató: Pólya Sára

© 2025 tlclab.elte.hu

  • Kezdőlap
  • Kutatás
  • Hallgatóknak
    • Oktatott tárgyak
    • Témakiírások
  • Munkatársak
    • Jelenlegi tagok
    • Alumni
    • Vendég hallgatók
  • Publikációk
    • Cikkek
    • Konferenciák
    • Doktori dolgozatok
    • BSc, MSc dolgozatok
    • Tudományos ismeretterjesztés
  • Együttműködések
  • Kapcsolat
  • Galéria
  • Növények Napja - ELTE - 2019
  • Magyar (HU)
  • English (UK)
Go Top